Tractatie voor school of op de paastafel
Uit 'Kom je ook op mijn feestje?'
Heel geschikt voor kleine kinderen.
Een leuke traktatie voor op school, maar ook voor de lunch of bij een maaltijdsalade of -soep.
Benodigdheden voor 16 stuks
- 800 gram fijn brooddeeg
- zonnebloem- of appelpitjes voor de oogjes
Recept fijn brooddeeg
voor feestbroden en broodfiguren (ca. 800 gram)
Ingrediënten
- 500 g tarwe bloem
- ½ eetlepel gist, opgelost in ½ dl water
- 2½ dl lauwwarme melk (max. 40°C)
- 50 g harde boter
- krap ½ theelepel zout
- ½ eierdooier, losgeroerd met 1 eetlepel (koffie)melk
Bereidingswijze
- Houd twee volle eetlepels bloem achter en maak in de rest van de bloem een kuiltje. Giet hierin de opgeloste gist en roer er met een beetje van de bloem een slap deegje van.
- Maak het deegje groter door bij scheutjes tegelijk de melk erbij te gieten en meer van de bloem erdoor te roeren.
- Snijd de boter in dunne schijfjes en leg deze op het deegje. Strooi het zout over de boter.
- Stop de deegkom in een plastic zak en laat het deegje in een warme kamer tot tweemaal het volume rijzen. De boter op het deegje is dan gesmolten, en nu kun je alles tot een stevig, glad deeg roeren.
- Strooi de achtergehouden bloem op het werkvlak en leg het deeg erop. Kneed het tot een soepel, niet te stijf deeg. Maak er tot slot een bal of rol van en stop het enkele uren in een ruime plastic zak om het in de koelkast te laten rijzen.
Het vormen van de haasjes
- Snijd 2/3 van de gerezen rol af en snijd dit vervolgens in 16 mootjes. Vorm deze mootjes tot 8-10 cm lange rollen en knip ze aan weerskanten voor ¼ in. Leg ze, met niet té wijd gespreide pootjes, op de bakplaat met een onderlinge afstand van ruim 2 cm.
- Snijd de rest van het deeg in 16 mootjes. Maak van ieder mootje een bolletje ter grootte van een hazelnoot (dit worden de staartjes), en een eivormig bolletje waarvan de puntige kant tot de helft ingeknipt wordt (voor de kop met flaporen).
- Plak het kopje en het staartje met eiwit op het lijfje.
- Bestrijk de beestjes met eierdooier. Maak voor de ogen met een puntig mesje vóór op het kopje inkepingen en steek daar de zonnebloem- of appelpitten diep in het deeg (pincet).
Rijzen en bakken
- Na het vormen ca. ½ uur rijzen;
- bak het daarna in 20 minuten goudbruin in het midden van de voorverwarmde oven (200°C).
Het gebak blijft 2-3 dagen goed en is op de feestdag zelf in 5 minuten opgebakken bij 200 graden C.
Alles over het organiseren van feestjes voor kinderen van drie tot twaalf jaar
Anne en Peter Thomas
Een paasverhaal uit Griekenland, vanaf 10 jaar
Maja Muntz-Koundoury
Paastijd | verhalen vertellen
De Nachtegaal, een paaslegende
Voor kinderen vanaf 7 jaar
Hermien IJzerman
Palmpasenweek | verhalen vertellen | Paastijd
Voor een lekker warm eitje, of (opgevuld) een knuffelkipje
Paastijd | handwerken
Ritme-instrumentjes met papier-maché
Palmpasenweek | Paastijd | muziek maken
Met een Keltische harteknoop
Handwerken | Kersttijd | Paastijd | jaarfeesten algemeen
Kabouter Goudbaardje en zijn vriendjes
Tafelspelletjes met liedjes over de lente
Palmpasenweek | Paastijd | lente
Beweegspelletje voor de paastijd
Paastijd | knutselen | spelletjes
Brei een vierkant lapje en je hebt bijna een kip.
Paastijd | lente | handwerken
Een paasverhaal voor de allerkleinsten
Hetty Hijmans
Paastijd | verhalen vertellen | spelletjes
Een sprookje van de gebroeders Grimm
Verhalen vertellen | Palmpasenweek | winter | Paastijd
Vogelnestjes van gepofte rijst en chocolade
Met eitjes van zelfgemaakte marsepein
Lente | Paastijd | koken en bakken